Ok, csak egy bíróval, de akkor is ott lesz a szardínia szelleme az eb-döntőn: a kijevi Olimpia Stadionban a spanyol-német meccset Pedro Proença vezeti majd.

De persze a Selecção már nem lesz ott, viszont bármennyire is esett ki a válogatott, összességében nyugodtan mondhatjuk, hogy nyertesként mentek haza.

Sokszor előfordul egy meccs után, hogy a technikai vagy egyéb képességek hiánya, a pillanatnyi rossz forma elismerése helyett könnyebb azt mondani: egyszerűen a szerencse döntött. A portugál A Bola a spanyolok elleni, kiesést hozó meccs után viszont ezzel a felvezetéssel azt írja: ebben az esetben valóban csak annyit lehet mondani, hogy spanyoloknak szerencséje volt, a portugáloknak pedig nem, és nagyjából ennyin múlt a mérkőzés végeredménye.

A kiesés, amit egyébként félig teli a pohár szemlélettel inkább eb-bronzéremnek kéne mondani, bár mindig fáj, azért tényleg lehet jónéhány mentőkörülményt találni. Legelőször is azt, hogy a csapat jól játszott, és az abszolút esélyesnek kikiáltott, ugyanakkor sokat kritizált focit játszó spanyolok ellen nem pusztán helytállt, hanem megtörte a tiki-takát. A meccsen 57 százalékos volt a spanyolok labdabirtoklása, ez az eddigi eb-meccsek közül a legalacsonyabb arány. A spanyol El País is úgy értekelt, hogy a portugálok vibráló játéka, az, hogy folyamatosan ráfutottak a spanyolokra, nem tette lehetővé a passzolást, nem hagytak teret a manőverezésre.

Azt, hogy a hosszabbításban már fáradtabbnak tűnt a Selecção, mindenki elismeri, de végül itt sem kaptak gólt. A 11-eseknél pedig bizony bejött a portugálok az egész tornán érezhető mázlihiánya: megvolt a hatodik kapufa, míg a spanyoloknak az utolsó büntetőnél egyenesen kedvezett a léc.

A lényeg: Európa négy legjobb válogatottja közé meggyőző teljesítménnyel, a halácsoportból való biztos továbbjutással menetelt Portugália. Ronaldo, ha az utolsó meccsen nem is villogott, megmutatta, hogy nem csal a Real Madridban képes nagy teljesítményre, a válogatott pedig azt, hogy jövőben sem lehet egysztáros csapatként kezelni. Két év múlva vb, és van, bőven van tartalék, sok a fiatal, a mostani keretből játéklehetőséget alig vagy egyáltalán nem kapó fiatallal. Nelson Oliveira, Silvestre Varela - akinek egy gólt is köszönhetünk - csak jobbak lesznek két év múlva.

Búcsúzóul egy szomorkás fado helyett inkább egy méltatlanul kevéssé ismert duó, a Dead Combo és a Lisboa mulata. Bom feriado!

2 komment

1. A portugálok motíváltabbak. A spanyolok túl vannak egy eb- és egy vb-címen, míg a Seleccao most kap másodszor esélyt egyáltalán, hogy eb-döntőt játsszon. A csapat pedig egyre inkább együtt van, meccsről-meccsre jobban működik.

2. Mert a világ így akarja. Ráadásul amikor egy spanyol válogatott futballista már nem szólalhat meg úgy, hogy ne kapja meg a kérdést, mit szól a tiki-taka elleni nemzetközi felhördüléshez, és ráadásul csak mentegetőzni tud, az bizony a csapat számára elég nagy pszichikai nyomás lehet.

3. Mert a Real legyőzte a Barcát a spanyol bajnokságban - most lényegében ugyanez a csata következik.

4. Mert hat kapufát lőni egy Eb-n új rekord - ebből egyébként négy Ronaldóé volt, ez is az -, viszont a rulettben is kijön egy idő után a fekete után a vörös.

5. Mert lehet, hogy történelmileg a spanyoloknak jobb a mérlege az egymás ellen vívott meccseken (34 meccsen 16 győzelem, 12 döntetlen és csak 6 vereség), de a legutóbbi 12 találkozóból csak kettőt tudtak megnyerni. És igen, Portugália már megverte ezt a spanyol válogatottat is.

6. Mert amíg a spanyolok eltiki-takáznak, az akár csak 25 százalékos labdatartásból Ronaldo lő két gólt. A spanyolok lassúak a gólszerzésben, az idei eb-n lőtt nyolc góljukból ötöt a meccsek utolsó fél órájában lőttek - szakkommentátorunk megmondta, ha az elején nem kapnak gólt, nyerhetnek a portugálok.

7. Mert Nani magához tér, és az eddigi asszisztok mellett gólt fog rúgni.

8. Mert Xavi nincs igazi formában.

9. Mert Pepe fejel egy gólt.

10. Ezért.

A tippjáték természetesen folytatódik, és duplázzuk a tétet: a szokásos, az első félidő végéig tippelhető végeredmény első helyes eltalálója mellett most az is kaphat egy albumot a 2004-es eb-ről, na meg egy sapkát, aki a meccs kezdetéig elsőként helyesen tippeli meg az első góllövőt. Név is kell, nem elég a csapat. Vamos!

35 komment

 A csehek elleni meccsen legnagyobb örömünkre nemcsak a várt győzelem, hanem az első helyes tipp is megszületett, egyébként egész hamar. Az 1-0-ás eredményt ognimalf kommentelte be, ezúton is gratuálunk, a sapka és az album élvezetéhez jó egészséget, jó szurkolást kívánunk.

3 komment

Kétség sem fér ahhoz, hogy Portugália nemcsak a halálcsoportból jutott tovább megérdemelten, hanem meggyőző fölénnyel biztosította elsőként helyét a legjobb négy között is - az európai újságok kommentárjai igazából annyiban különböznek, mekkora teret szentelnek a csapat teljesítményén belül Cristiano Ronaldónak, illetve milyen jelzőkkel írják körbe a több helyen, igaz, leginkább a portugál sajtóban a világ legjobbjaként emlegetett játékosát.

A csütörtök esti csehek elleni meccsen persze a csapat fölénye is egyértelmű volt, Paulo Bento szövetségi kapitány szerint a második félidőben rendkívüli teljesítményt nyújtott az egész válogatott. De Ronaldo a portugoal.net értékelése szerint is magasan kiemelkedett: míg a hollandok elleni két gólós meccsén még többen is megkapták vele együtt a 9 pontot, a mostani mérkőzésen - bár a csapat összpontozása magasabb volt, és 8,5 pontot már többen is kaptak - egyedül ő kapott ennyit.

A világsajtó is CR7-et méltatja. A The Telegraph szerint az 1986-os világbajnokság óta, amikor Maradona vitte lényegében egymaga győzelemre az egész csapatot, nem volt ehhez hasonló helyzet, amikor egyetlen ember ilyen mértékben határozhatja meg az egész torna kimenetelét. Aki ráadásul a showt is szállítja, a brit lap szerint Varsóban az 50 ezer, többségében semleges néző többsége egy Ronaldo-fellépést nézett meg.

 Fontosabb persze, mit írnak a potenciákis ellenfelek: a francia-spanyol meccs győztesével kerülünk össze legközelebb, szerda este Donyeckben. A L'Equipe nem felejti el megemlíteni, hogy a dánok és a németek elleni meccsen még csalódást keltett Ronaldo, de a hollandok ellen visszatért, a csehek ellen pedig "újra brilliáns volt".

A spanyol El País szerint miután darabokra tépte a hollandokat, a cseheket is kivégezte a csatár. Ronaldo szívdobogtató, gyönyörűen vadállati focit játszik, írják, megjegyezve: látszik rajta, mennyire szeretett volna bizonyítani ezen a tornán, és miután a hollandoknak lőtt két góllal felszabadult az addig rajta levő nyomás alól, hirtelen "a lábai ágyúk, a feje pedig kalapács lett".

3 komment

Az ítélet napja

2012.06.21. 13:30 eusebio

Európa bajnokság 1996, Anglia. A portugál válogatott története során mindössze másodszor jutott ki a tornára, ezúttal csoportelsőként, igaz, olyan nem túl megterhelő ellenfelekkel szemben, mint Lettország, Lichetenstein, Ausztria, Írország és Észak-Írország. A portugál válogatottban pedig ekkor már ott volt Luís Figo, Paulo Sousa, Rui Costa, Fernando Couto és a kapuban Vitor Baía - csupa akkor még nem annyira ismert, de részben éppen ennek az Eb-nek is köszönhetően később igazi világsztárrá lett név.

És minden egész jól is indult. A csoportkörökben Dániát, Törökországot és Horvátországot kaptuk ellenfélnek, minden esély megvolt a továbbjutásra. Az első meccsen a dánok ellen - figyelem, ez akkor a bajnoki címét védeni igyekvő csapat volt - csak egy döntetlen jött össze (a dánok egyébként búcsúztak a csoportkörök után). De ez a döntetlen, ami egy végig izgalmas, jó, és bizony portugál fölényt hozó meccsen született, már elég volt ahhoz, hogy az akkoriban a BBC szakkommentátoraként dolgozó Ruud Gullit a portugál válogatott játékára először használja a szexi futball kifejezést.

A szexi futball aztán a portugálok védjegyévé, visszatérő jelzőjévé vált, és a törökök elleni 1-0, majd a horvátok elleni 3-0 szépen igazolta is a bizalmat. Csoportelsőként mentünk tovább, aminek további előnye volt, hogy elkerülhettük a végső győzelemre akkor is esélyesnek tartott, mindenki által nagyon erősnek mondott németeket.

És jöttek a csehek, illetve egy nagyon egyoldalú meccs. A portugálok szinte végig domináltak, sokkal több helyzetük volt, gólt viszont nem sikerült rúgni. A második félidő vége felé a csehek sztárja, Poborsky nem szinte, hanem ténylegesen egyedül indított támadást a portugál védelem ellen, ketten mentek rá, és szerelték is, ám olyan szerencsétlenül, hogy újra a cseh csatár elé pattant a labda. Aki ezután, nincs mit szépíteni, abszolút klasszishoz méltóan oldotta meg a helyzetet, az egész támadást és a gólt talán a 96-os Eb legemlékezetesebbjévé téve: látta, ahogy a védők seregében is bízva Vitor Baía kifut elé a kapuból, a cseh pedig gyönyörűen emelte át rajta a labdát.

Nehéz lenne vitatni, ez elég szexi megmozdulás volt, de az addig mutatott játék alapján a szexi futball igazi letéteményesei sokkal inkább megérdemelték volna a továbbjutást. Ma Ronaldóék kicsit Figóékért is bosszút állhatnak.

És hogy mennyire? Természetesen továbbra is él a házi-tippjátékunk, az első félidő végéig a helyes végeredményt elsőként jól megtippelő kommentelő egy a 2004-es, portugáliai Eb-ről készült fotóalbumot és egy sapkát kap ajándékba - köszönet érte a követségnek.

22 komment

Ahhoz képest, hogy mindenki halálcsoportozott, de persze közben biztosra vette a német-holland továbbjutást, az első meccs alapján pedig totál leírták Portugáliát, most bizony az a helyzet, hogy egy kis erőfeszítéssel, de valójában papírforma szerint is, a bronzérem már szinte ott lóg Ronaldóék nyakában. És igen, Ronaldóék nyakában, mert a 7-es végre klasszis formáját mutatta a hollandok ellen. Nemcsak a két gól számít, a portugoal.net 9 ponttal értékelte a teljesítményét. És mit mond erről egy portugál? Miguel Vieira, a Costes séfje szerint "két nagyon vacak meccs után CR7 jött és megmentette a nemzeti válogatottat, amikor a legnagyobb szükségünk volt rá". A sztárszakács szerint a meccsben benne volt egy nagyobb arányú győzelem is, elég egyébként, ha megint csak Ronaldo teljesítményét nézzük: "két gól, 12 kapura lövés és 3 assziszt, a zseni végre előbukkant" fogalmaz talán nem is elfogultan Miguel. Szerinte egyébként Postiga a kispadon kéne kezdjen a csehek ellen, az ő teljesítménye nem volt méltó a csapatéhoz.

Hogy még egy kicsit a múltba révedjünk, a portugoal hasonlóan vélekedett: 9 pontot csak Ronaldo kapott, de Pepe, Moutinho és Nani is kiérdemelte a nyolcat, Coentrão és Pereira pedig a hetet - Postiga csak ötöt kapott, őt értékelték a leggyengébbnek.

Paulo Bento csapata egyszerűen beérni látszott, ha Ronaldo nem is kapott olyan kiszolgálást, mint a Madridban, ahogy robot is megjegyezte egy kommentben, mind védekezésben, mind pedig jól felépített és váratlan támadásokban is együtt volt a csapat, érezték egymást a játékosok. Ha van formaidőzítés, akkor ennek bizony iskolapéldája a portugálok egyre szebb játéka - még akkor is, ha lehet vitatkozni azon, hogy a németek elleni vereség, vagy a dánok elleni győzelem idején játszott-e jobban a csapat.

Csütörtökön a csehekkel, az A csoport győzteseivel találkozunk. Ha ezt a meccset sikerül hozni, akkor minden bizonnyal a spanyolokkal kerülünk össze a döntőbe jutásért. Ez akkor lesz így, ha a spanyolok megverik a horvátokat, és csoportgyőztesként jutnak tovább, majd a még szintén bizonytalan D csoport második helyezettjével, várhatóan az angolokkal vagy a franciákkal kerülnek szembe. E meccs győztese vár aztán a cseh-verő portugálokra.

Lehet, hogy egy kicsit előreszaladunk, lehet ez túlzott optimizmus: de még egyszer, ahhoz képest, hogy szinte mindenki biztos kiesőnek várta az első körben a csapatot, most nincs más lehetőség, mint egy szép fadót küldeni a hazautazó dánoknak és hollandoknak. Todas as horas sao breves - nagyjából annyit tesz, az idő mindig rövid. Búcsúztatni alkalmas fado pedig van még, bőven van.

 

1 komment

A tippjáték él: az első félidő végéig beérkező első helyes portugál-holland végeredmény kommentelője ezúttal is a 2004-es tornáról készült albumot és egy portugál baseballsapkát nyer.

Bár a fado már régen nem divatjamúlt, csak az öregeket lázba hozó műfaj Portugáliában sem, a meccs előtti-alatti lelkesítésre talán kevésbé alkalmas, mint két, egyébként itthon a Szigetet is megjárt, nehezen besorolható csapat. A Blasted Mechanism 2009-ben volt itt, akkori lemezükről itt a Start to move.

A Buraka Som Sistema egy három portugál zenész nevét rejtő globáltechno formáció, amely afrikai zenei motívumokkal kevert gettotech anyagokat készít az angolai kuduro stílusra építkezve. Így jön létre a progresszív kuduro hangzás, a BSS alapító tagjainak, Andro Carvalhónak, Joao Barbosának és Rui Pitének nagy találmánya - harangozták be őket tavaly a Sziget programjában. Alább tavalyi lemezükről a Hangover.

6 komment

update: újra várjuk a tippeket, az első félidő végéig beérkező első helyes portugál-holland végeredmény kommentelője ezúttal is a 2004-es tornáról készült albumot és egy portugál baseballsapkát nyer.

A németek továbbjutása lényegében biztosra vehető, de a mögöttük már a portugálok mellett szólnak az eredmények és az eb-matek. Az Euro Club Index egy az itt következőnél sokkal tudományosabb, a csapatok erejét, az eddigi teljesítmény mellett az utolsó körös, vasárnap esti csoportmeccseken az egyes csapatoknak a továbbjutáshoz szükséges eredmények elérésének esélyét-nehézségét is mérlegre téve hirdetett százalékos eredményt a továbbjutásra. Nem meglepetés, a németek toronymagasan vezetnek, 94,2 százalékos eséllyel. Azt már viszont - legyünk őszinték - igazán csak a portugálrajongók gondolták volna két hete, hogy az utolsó kör előtt a portugálok lesznek másodikként továbbjutó-esélyesként kiemelve, ráadásul 56,7 százalékkal.

A németektől ugyan elmaradunk, jócskán, de a dánok 39,6 és a hollandok 9,5 százalékához képest azért ez nemcsak hogy sokkal jobb arány, de egyben az 50 százalék feletti érték azt is jelenti: a portugálok valószínűleg továbbjutnak, a dánok és a hollandok pedig nem.

Mi is kell ehhez vasárnap este, a német-dán és a portugál-holland találkozón? A legegyszerűbb persze a németek esete, akik már egy döntetlennel is biztosan továbbjutnak, de nézzük a dolgot Portugália szempontjából. A B csoportban ugye a németeknek 6, a portugáloknak és a dánoknak (azonos, 0-ás gólkülönbséggel) 3-3 pontja van, míg a hollandok -2 góllal 0 pontosak.

A legegyszerűbb persze az lenne, ha németek vernék a dánokat, mi a hollandokat, szép sima, 9 és 6 pontos továbbjutás lenne. Ha dánok kikapnak, nekünk egyébként egy döntetlen is elég a hollandok ellen. Sőt, valójában nekünk az is elég, ha a mindkét meccs döntetlen: ebben az esetben ugyan 4-4 pontja lenne Portugáliának és Dániának is, az egymás elleni eredménynek köszönhetően mi mennénk tovább.

Még egy dolog tiszta: ha veszítünk, és a dánok megverik a németeket, akkor búcsúzunk, német-dán továbbjutás lesz a B-csoportból.

Vannak azonban ennél komplikáltabb lehetőségek is. Ha a németek verik a dánokat, a hollandok pedig minket, akkor 9 pontos németek mellett három csapatnak lesz három pontja, ha pedig a dánok verik a németek, mi pedig a hollandokat, három 6 pontos csapat lesz. Innentől kezdve a gólkülönbségeknek lesz szerepe, azaz a továbbjutás eldöntésénél kulcsfontosságú lesz a holnapi meccsek eredménye is. Egy komolyabb német és holland vereség mellett simán benne van ilyen forgatókönyv mellett egy dán-portugál továbbjutás is. A portugoal.net remek táblázata többet mond minden szónál, alább lehet sakkozni az eredményekkel. (A táblázatot külön és jobban olvashatóan itt lehet megnézni.)

portugal eselyek.jpg

5 komment

Mondhatnánk, hogy megmondtuk, egész pontosan Miguel Vieira, a séf mondta meg: a torna lehetséges felfedezettjei, új csillagai között Varela kellemes meglepetés lehet, ha kap néhány játékpercet, mondta a csapatot előzetesen értékelve.

Hát, ennél kellemesebb meglepetés aligha van, kiélezett helyzetben az életben maradást jelentő gólt lőtte. Lehet hibának mondani a bombát közvetlenül megelőző luftot, és persze, technikailag egyértelműen az volt, de mégis, benne volt ugyanaz az akarás, hév, tűz, bizonyítási kényszer, meg lehetne még sorolni, ami a gólt hozó bombában is. Csak az nem hibázik, aki nem is próbálkozik, ilyen hibából még jöhet is néhány.

Az persze továbbra is kérdés, vajon a góllal bebiztosította-e kezdő helyét a csapatban Varela, vagy Paulo Bento inkább akkor hozná be a végére, ha a hollandok ellen is szoros a helyzet vasárnap. Az mindenesetre biztos, hogy szerda este jobb volt, mint a lehetőségeket rontó, amúgy is fásultnak tűnő Ronaldo.

varela2.jpg

Silvestre Manuel Goncalves Varela pedig ki lehet éhezve a sikerre. Az idén 27 éves játékos a Sporting iskolájában nevelkedett, és stabil tagja volt az U21-es válogatottnak (hat gólt is lőtt 26 ifjúsági válogatott meccsen). Az első osztályú klub nem tartott rá igény, a 2005-2006-os szezonban mindössze két meccsen tűnt fel csereként, gólja nem is volt. Egészen 2008-ig ezzel együtt a Sporting játékosa maradt, de folyamatosan kölcsönadták. Aligha segített, hogy négy év alatt négy csapatot járt körbe: Casa Pia, Vitória Setúbal, a spanyol Recreativo, végül az Estrela Amadora. 2009 márciusában aztán végre összejött egy fontos váltás: azóta a Porto játékosa, és rögtön első szezonjában második lett a házi góllövő listán. Mára 65 meccsen 21 gól fűzödik a nevéhez a Porto színeiben. Volt egy hosszabb kihagyása is, 2010 márciusában edzésen törött el a lábszárcsontja, így kimaradt a Portónak a harmadik helyet hozó szezon végéből is.

A válogatottban 2010-ben játszott először, csereként állt be a 2-0-ás győzelemmel végződő barátságos Kína elleni meccsen, majd egy évvel később, 2011 márciusában egy Chile elleni 1-1-es mérkőzésen már ő lőtte a portugál gólt. Az Eb-n az első, németek elleni meccsen 10 percet kapott, a dánok ellen sem sokkal többet. Paulo Bento pedig jól ismeri, nemcsak a válogatottból: a szövetségi kapitány 2005 és 2009 között volt a Sporting edzője, azaz részben az ő döntésén múlt, hogy Varela előbb kölcsönjátékosként, aztán a Porto csatáraként, és nem a patinás liszaboni klub alapemberként kapott eddig csak lehetőséget.

 

 

Szólj hozzá!


Kezdjük a rossz hírrel? A Julien-vágás megvan? Ha igen, és még eszköz is van hozzá, akkor remek, rossz hír törölve. Ha megvan, de nincs spéci vágószerszám, akkor ez babra munka lesz, de ne legyen annyi dán támadás, amennyi idő alatt azért összekaszabolható a krumpli. Mert krumplit kell vágni, nagyjából gyufaszál méretűre. Aztán kisütni chipsnek, olaj, pár perc, papírtörlőre ha kész, és a munka döntő része ezzel meg is van.

Az előáztatott, ha úgy tetszik, rehidratált szárított halat is szálakra kell tépni, egy tíz percet főzni is lehet. Természetesen az előző fejezetben megismert szárított-sózott tőkehalról van szó, Miguel pedig elárulta, hogy a budaörsi halpiacon kell keresni. Ha megvan a hal és a krumplicsipsz, amit a szerencsés portugálok egyébként nem ám otthon vagdosnak, hanem a sarki közértben veszik előre csomagolva, mindenütt kapni, akkor egyszerűen egy rántottát kell csinálni. De azért a Bacalhau à Brás csöppet jobban hangzik.

Szóval hagyma a lábosba, olajon üvegesre pirítani, van, aki fokhagymát is tesz hozzá, mehet rá a hal, kicsit megszívhatja magát a zsíradékkal, majd a felvert tojás, sózva-borsozva. Épp csak addig maradjon a tűzön, amíg összekapja magát, célszerű egy vastag aljú lábosban készíteni, így után még akkor is fő egy kicsit, ha levettük. Lehet belekeverni a krumplicsipszet, aztán olivabogyót és petrezselymet, és kész is. Ez egy elég gyakori portugál kaja, a kávézókban, kis éttermekben egy egyszerű ebédként is sokfelé kínálják, de otthon is sokszor készítik. Ránézésre olyan, mint rántotta, lám-lám, a Costes séfje még ilyet is tud.

bras vágott.jpg

4 komment

A szerencse fiai a dánok, esélyt nem adott nekik senki a hollandok ellen, de, ahogy egy Eb-t is megnyertek már a mázlifaktor mindent megdöntő kilengésével, és most is durván belódult a mutató. (Tessék megnézni, hány helyzete volt a hollandoknak - igen, a focit gólokra megy, de abban, hogy összejön-e és hogyan egy találat, bizony  szerencse is benne van.)

Szóval, ha nem lenne a mázlifaktor, Dániát azért a halálcsoportban is nyugodtan leírhatnák, ehelyett viszont tekintsük komoly ellenfeleknek őket, és a portugoal.net segítségével vegyük át, mi az a három terület, ahol ha nyerjük a csatát, simán hozhatjuk a meccset. Alapvetően védelmi kérdésekről van szó, és nem véletlen, elől a csatársorral foglalkozzanak a dánok.

1. Coentrão vs. Rommedahl

Coentrãora bizony óriási szerep hárul majd, egyszerre kell szokásához híven felfutnia a támadásokban, miközben - ahogy egyébként a németek ellen szinte tökéletesen - hoznia a dánok jobbszárnya elleni védelmet. Éppen a felfutásaival lehet sokkal hasznosabb tagja a csapatának, mint korosodó, hamarosan 34 éves Rommedahl, aki ugyan meghatározó a dánok támadásainál jobbról érkező beíveléseivel, már nem igazán szeret visszafutni védekezni. Ha minden jól megy, állandóan csak Coentrão hátát nézheti majd.

2. Veloso vs. Eriksen

A dánok 20 éves támadóközéppályásától sok támadás indulhat. Velosonak fognia kell őt, ha hozza azt, amit a németek ellen Özillel szemben, nem is lesz gond.

3. Postiga vs. Agger

Itt valójában Nanira és Ronaldóra is szükség van, nem szabad, hogy Postiga legyen az egyetlen, aki ráfut a dánok védelmére, amikor náluk van a labda. A mélyről induló dán támadások blokkolásában a csatároknak fontos szerep jut, ebben Postiga lehet a legeredményesebb.


Este hatkor kezdés. Ha lehet fokozni az izgalmakat, akkor egy a 2004-es portugáliai Eb-ről készült albummal és egy portugál bézbólsapkával tennénk ezt, amit hála a követségnek, most annak ajánlunk fel, aki elsőnek bekommenteli a helyes végeredményt. Vamos!

 

23 komment

Az eredmény miatt csalódott a csapat, de a teljesítmény rendben volt - szinte mindenki hasonlóan értékelte a tegnap esti 0-1-es németek elleni vereséget. Ronaldo szerint frusztráló így veszíteni, két kapufájuk és több tiszta helyzetük volt, míg a németeknek az egy második félidős helyzete bement. A csapatkapitány beszélt a meccs után José Mourinho-val és reálos csapattársával, a német válogatottban játszó Özillel is, mindketten azt mondták neki, jó a csapat.

Paulo Bento szövetségi kapitány is úgy vélte, nyerhetik a következő meccseket a szombat esti teljesítménnyel, "nem voltunk alárendelve a németeknek", mondta. Az elején ugyan többet támadtak a németek, de a játék egésze alatt bőven volt annyi portugál helyzet, aminek legalább egy döntetlenhez elégnek kellett volna lennie. Fábio Coentrão szerint még egy döntetlenre is joggal mondhatták volna a portugálok, hogy a teljesítményhez képest igazságtalan eredmény született.

A csalódottság ellenére azonban a csapatnak erőt ad, hogy nem kell magukban keressék a hibát, és hogy megmutatták, nemcsak egy klasszisokkal teli, hanem csapatként működni képes válogatottjuk van. Semmi sincs lefutva, a következő meccseket kell hozni, hangsúlyozta mindenki. Szerda este a dánok ellen már a szerencse is megjön, remélhetőleg.

Joaquim Pimpao, a követség kereskedelmi irodájának vezetője előzetesen győzelmet várt a németek ellen, ő volt a legoptimistább nemzeti szakértőink közül. "Kár volt a két kapufáért! Nem volt egy nagy meccs, de a szerencse a németeknek kedvezett", mondja most. De ilyen a foci, aki nem használja ki a helyzeteket, könnyen vereséget szenvedhet, lásd Hollandiát is. Azért nagyon tisztességesen játszottunk a nagyon erős német válogatottal szemben. Joaquim szerint Fábio Coentrão, Nani és Pepe voltak a legjobbak, de a többiek is elégedettségre adhatnak okot – kivéve az eredményt. Most már a következő meccsre kell koncentrálni a dánok ellen és nyerni kell. Enélkül: adieu Euro 2012.

Miguel, a Costes séfje az Eb előtt még azt mondta, bármennyire is drukkol, nincs igazi esély továbbjutni a halálcsoportból. A szombati meccs a vereség ellenére viszont neki azt mutatta, hogy ezzel a játékkal meglehet a továbbjutó hely. A csapat végig koncentráltan és egységesen játszott, Ronaldótól többet várt volna, ez még mindig nem a madridos színvonal.

A Portugoal.net értékelése szerint is egységesnek tűnik a teljesítmény, ők Ronaldóval sem voltak elégedetlenek. A legrosszabb játékosok is 5 pontot kaptak, míg négy legjobb, Ronaldo, Coentrão, Veloso, Moutinho egyaránt hetet.

7 komment

Három egyszerű, nem a fine dininghoz, hanem az hétköznapi portugál konyhához tartozó receptet is bemutatott szombaton a Gourmet Fesztiválon Miguel Vieira. A Costesnek és Magyarországnak az első Michelin-csillagot szerző szakács gondolt a forcaportugal olvasóira, kifejezetten olyan fogásokat választott, amelyek gyakori kísérői a meccsnézésének Portugáliában. (A meccsről Miguel azt gondolja, kemény lesz. Drukkoljon mindenki a portugáloknak, még ha valaki nem is igazi fan, mert hát ki szereti a németeket? Egyetértünk, aki enni szeret, annak nem kérdés, melyik oldalra kell ma állnia.)

Egyszerű és olcsó alapanyagok, liszt, tojás, olaj, hagyma, nagyjából ennyi kell mindenhez, munka se sok, és még csak különösebb tehetség vagy gyakorlat sem szükséges, de azért van egy elég rossz hír is. Mindhárom fogás alapja a szárított tőkehal. Szóval a mai németek elleni meccs előtt már kevéssé esélyes itthon felkészülni, de Miguel állítja - és ott volt a hal a kezében - hozzá lehet jutni Magyarországon is a náluk olcsó és alapvető bacalhau-hoz. Rendelni kell, hogy hol, arra egy oknyomozás után visszatérünk, egyszerre úgyis csak egy recept jön.

Ez pedig most a szárított tőkehalból készült tempura, aminek nincs portugál neve, viszont nehéz eldönteni, komolyan mondta-e Miguel, hogy ez bizony eredetileg a luzitánok, és nem a japánok találmánya. Ilyen formában mondjuk biztos.

Lisztet, apróra vágott hagymát, egy tojást, kevés olivaolajat annyi vízzel kell elkeverni, hogy egy kicsit folyós-nyúlos, lágy tésztaalapot kapjunk - nem tudok bővebben a mennyiségekről mit mondani, rá kell érezni. A szárított tőkehalat - ez szinte minden típusú felhasználásnál így van - előzőleg vízbe kell áztatni, hogy a só kiázzon, ez ízléstől is függően tartat akár két éjszakán át is, a vizet közben cserélni kell. A név nélküli portugál tempurához ezen túl viszont szálakra is kell bontani a halat, ezt érdemes egy törülközőbe csavarva, görgetve elkezdeni. A már apró halszálak ezután citromos tejben áznak három órát.

Ezután szépen el kell keverni a halat a tésztával, mehet bele jó bőven, ahogy kinézett, legalább a tésztamennyiség harmada volt a hal. És utána már nincs más hátra, mint kanállal kis falatokat csinálni belőle, és nem túl forró, de bő olajban - nehogy kívül már megégjen, de közben belül még nyers maradjon - szépen körbe sütni, ez már csak pár perc. Vamos!

 

 

 

13 komment

A Real Madrid edzője ott van Ukrajnában, és segíti a részben saját játékosaiból felálló válogatottat. José Mourinho, illetve a Real 11 játékossal is ott van az Eb-n, az edző mindenkinek támogatást ígér, de a szavait idéző portugoal.net szerint azt mondta: "portugál vagyok és a nemzeti válogatott mellett leszek", persze mindenkinek szerencsét kívánt.

Még szombat délelőtt sem lehetett tudni, Nani játszik-e a németek elleni első meccsen. Paulo Bento szövetségi kapitány szerint a Manchester United csatára bár részt vett már a csütörtöki és a pénteki edzéseken is, még nem tudni, hogy teljes értékűnek tekinthetik-e a múlt heti, törökök elleni felkészülési meccsen szerzett sérülése után. Bento szerint azt is számításba kell venni a döntésnél, hogy pszichésen mennyire van túl Nani a sérülésen, több hasonló sérülése is volt már ugyanis korábban.

Bento biztosan jó hatással van Nani pszichéjére, az UEFA riportjának beszámolója szerint legalábbis az egész csapat nagyon nyugodt és lelkes, amit az edzőnek tulajdonítanak. Lehet, hogy Portugáliában mindenki szorong a mai meccs előtt, ennek a játékosokkal találkozva nyoma sincs. Ez derül ki több nyilatkozatból is, Ronaldo, aki egyébként ha lesz, maga lövi a tizenegyest, azt mondta, élvezni akarják a játékot, a csapatuk jó és felkészült. 

A németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw sem írja le a portugálokat, az edző szerint a sok világsztárral felálló portugálok közül Ronaldót meg kell állítaniuk, de nem csak ez a feladat. "Ez az egyik legveszélyesebb és leghatékonyabb csapat, ha az ellenfél elveszíti a labdát. Mivel a legjobbak az ellentámadásban, a saját középpályájukra kell beszorítanunk őket, és egy percre sem veszíthetünk a koncentrációból" , mondta az ezek szerint kemény meccsre készülő Löw.

Szólj hozzá!

Ha egy portugálnak valaki azt mondja, Messi a világ legjobb játékosa, hosszas vitára kell felkészüljön. De Eb van, tök mindegy, Messi így se, úgy se lesz ott, így aztán a luzitánok királyát, C. Ronaldót már könnyen tényleg a torna legjobb játékosaként lehet számon tartani - persze az kérdés, meddig jut a csapat, és mit nyújt ezen belül Ronaldo.

"Az Európa-bajnokságon sok múlik majd azon, hogy a csapat kapitánya, a legnagyobb portugál csillag, Cristiano Ronaldo hogyan játszik. Azt remélem, legalább olyan formát mutat majd, mint a Real Madridban vagy a Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzésen. Ilyen csapatkapitányra van szüksége a válogatottnak!" - mondja Joaquim Pimpao, a kereskedelmi tanácsos.

De persze nem lehet egy emberre építeni, és az is biztos, hogy Nanitól kezdve Hugo Almeidáig van még pár húzónév a csapatban. De ki lesz az Eb felfedezettje? - tettük fel a kérdést portugál szakértőinknek.

Miguel Vieira, a Costes séfje szerint Nelson Oliveira és Silvestre Varela lehetnek azok, akik - ha kapnak játékidőt - igazi meglepetéssel szolgálhatnak.

Oliveira idén először játszik a felnőtt válogatottban, a 21-et is csak augusztusban betöltő csatár azonban szépen menetelt a korosztályos csapatokban. Összesen 26 gólt lőtt az U16-os bemutatkozása óta a tavalyi U21-es szereplésig, a 70 meccsre vetítve ez 0,37-es érték. 2011 őszén igazolt a Benficához. A válogatott keretnek idén lett tagja.

A szélsőt játszó Silvestre Varela idősebb, 1985-ben született, a felnőtt válogatottban 2010 óta hat meccsen volt ott, és már válogatott gólja is van. Késő kamaszkoráig a Sporting iskolájában nevelkedett, de 2008-ig mindössze két meccsen játszott a nagy csapatban, kisebb kluboknak kölcsönözték. 2009 óta már Portóé, 65 meccsen 21 gólt rúgott, ez 0,32-es átlag.

A fiatal, gólesélyes támadók helyett Joaquim Pimpao arra számít, "hogy a portugál csapat kapusa, Rui Patrício lesz az egyik legjobb játékos, a torna esetleges felfedezettje. Annak idején, amikor a válogatott egyik legjobbja, „húzóneve” a kapus Ricardo volt, a válogatott komoly sikereket ért el". A Sporting kapusa 2009 óta tagja a válogatott keretnek, eddig tíz meccsen védett.

Szólj hozzá!

A tökéletes szurkoló felkészül, küzd, hogy csapata a vérévé váljon. Ez egy portugál drukker számára szerencsére inkább öröm, mint áldozat, tessék a világ legjobbjaként számon tartott szardíniát egy kis portóival leönteni, miközben szól a fado. Ki lehet bírni. Váratlan segítséget jelent az eszközbeszerzésben, hogy a Vámház körúton portugál napokat tartanak, ma és holnap lehet még kóstolni, szagolni. Vannak persze borok, halak, de sütemények, fenyőmag, egy sor nyalánkság és persze kávé, ami a portugáloknak olyannyira szent dolog, hogy több mint egy tucat kifejezést használnak rá.

Szólj hozzá!

Van elég baja a portugáloknak, már ami a pénzt illeti, az eurózóna problémás országai közé tartoznak, perifériás ország ugye, mára pedig a perifériánál durvább jelzőt elképzelni is nehéz pénzügyi körökben. Bár a sokkal nagyobb és így fontosabb spanyolok most bőven kiszorították őket a hírekből, azért röpke három év alatt sikerült feltornázni az államadósságot a GDP bő 30 százalékával, tavaly már 107 százalékon álltak a válság előtti 70 százalékhoz képest, és persze látszik is, hogy jött ez össze, 2009-ben és 2010-ben is sikerült 10 százalék körüli költségvetési hiányt csinálni. Az idén meg már több mint 3 százalékos recessziót várnak, a tavalyi 1,5 százalékos visszaesés után.

Szóval nem állnak jól, na, ahogy mi se, persze, de azért alighanem meglepő lenne, ha akár egy válogatott meccsen a Népstadionban tabletekből kirakott zászlóval buzdítanák a magyarok a csapatot, mintegy odakacsintva Európára is, hogy na azért nincs itt akkora baj. Hát, a portugálok ezt tették, a gyalázatos 1-3-as vereséggel végződött otthoni felkészülési meccsükön a törökök ellen igazi XXI. századi, válságálló tabletzászlót készítettek.


 

 

Szólj hozzá!

Régi csibészek

2012.06.06. 17:07 luis_figo

Portugáliában persze nem Ronaldóval kezdődött a foci, hiszen volt nekik egy Luís Figójuk is, aki ugyan már visszavonult, de negyvenéves, decens úriember létére sem felejtett el focizni. Ezt a remekbeszabott gólt egy jótékonysági Real Madrid - Manchester United öregfiúk-meccsen lőtte néhány napja, a csodálatos mozdulattól pedig minden igaz mediterránnak könnybe kell hogy lábadjon a szeme.

1 komment

Halálcsoport, benne a végső győzelemre is komoly esélyesnek tartott németekkel, a reménytelenséget erősítő felkészítő meccsek, nagy nevekkel megszórt, de csapatként egyelőre keveset mutató válogatott – a papírforma szerint Portugália nem fog túljutni a csoportkörön, a német-holland-dán hármason a B csoportban.

De mondhatjuk azt is: a világ (egyik) legjobb játékosa, C. Ronaldo vezette, de többek között Nanival, Raul Meirelesszel, Hugo Almeidával felálló szupercsapatról van szó, ami a felkészülési meccsein ugyan pihent, de a 2000-es Eb-n már megmutatta, hogy nagy meglepetésekre képes. Az akkori A csoport az angolokkal, a németekkel és a románokkal bátran hasonlítható a mostani felálláshoz, és Portugália akkor három győzelemmel menetelt tovább az első helyről.

Egy portugál egyben focirajongó is, ebben egyetértett a három, Magyarországon élő, az Eb alatt a forcaportugal-nak rendszeres kommentárokat ígérő portugál: Leandro Amado, a követség első titkára, Joaquim Pimpao, a kereskedelmi kamara vezetője, és Miguel „Costes” Vieira, az első Michelin-csillagos magyar étterem sztárszakácsa. Az esélyeket illetően azonban már korántsem egyeznek.

Miguel szerint papíron valóban jó csapatuk van, és övék a világ legjobb játékosa is, de a focit nem papíron, és ráadásul 11-en játszák. Szerinte még Dánia tűnik a leginkább legyőzhetőnek a csoportból, de nem igazán lát esélyt a továbbjutásra.

„Természetesen némi aggodalomra adhat okot, hogy a legutóbbi felkészülési mérkőzéseken döntetlent értünk el Macedónia ellen és kikaptunk Törökországtól. Bízom benne, hogy a rosszul sikerült főpróba után a premier/bemutatkozó előadás sikeres lesz, ahogy az általában lenni szokott” – fogalmaz diplomatikus optimizmussal Joaquim. Aztán azért rákapcsol: szerinte bizony lesz meglepetés, megverik a csoportkörben a németeket, sőt, mire a hollandok kerülnek sorra, Portugália már biztos továbbjutó lesz. Ha a portugál válogatott a saját stílusában játszik, a rövidpasszos játékra koncentrál, bármelyik csapattal felveszi a versenyt és győzni tud, mondja Joaquim, azért hozzátéve: Spanyolország ebből a szempontból egy külön történet.

3-0 Németország ellen, 3-2 Anglia ellen (0-2-ről fordítva meg a mérkőzést), 1-0 a Románok ellen – sorolja Leandro Amado a 2000-es Eb csoportmérkőzéseit. Szerinte minden mostani statisztika és a legutóbbi eredmények ellenére a meglepetés lehet a portugálok legnagyobb fegyvere, illetve az, hogy a csapat tele van sztárokkal. Az ő egyéni kvalitásuk, virtuózitásuk pedig pótolhatja a válogatott csapatként mutatott hiányosságait. Még akkor is, ha éppen a sztárok a válogatottban nem a legjobb formájukat mutatták az utóbbi időben.

Szólj hozzá!

Már gyerekkorodban meghasonlottál attól, hogy a népmesékben mindig a legkisebb fiú viszi haza a dollárt meg a királyi muffot, a másik kettőnek meg semmi sem jut? Te is annak örültél volna, ha Darth Vader a Csillagok háborúja végén lefejezi a tenyérbemászó képű fiát? Keresel egy tökesélytelen csapatot, akiknek magyar részvétel híján szurkolhatsz az EB-n? Itt a helyed.

A portugál válogatottnak - noha őseik vitorláshajók hátán meghódították gyakorlatilag a fél földgolyót - soha semmi nem jött össze. Egyetlen nyomorúságos világbajnoki bronzéremmel büszkélkedhetnek, azt is 1966-ban rugdalták össze, körülbelül akkor, amikor Puskás Öcsi bácsi az utolsó néhány méterét abszolválta a füvön.

Az előjelek idén sem biztatóak, hiszen portugál válogatott a mostani EB-n is egy olyan, gyászosan erős csoportban vannak, ahol a németekkel és a hollandokkal kell mérkőzniük. Ráadásul a kutyafejű törökök válogatottja olyan csúful megverte szegény mediterrán férfiakat, hogy fájdalmas volt nézni.

Ezzel szemben a portugáloknak van egy Christiano Ronaldójuk, aki a fenti videón ugyan betlizik, mégiscsak élete szezonját játszotta, és ezt nem is ő állítja magáról, hanem.(Őfelsége csak annyit közölt szerényen, hogy jobb, mint a nagy rivális, Messi). Van továbbá töméntelen mennyiségű elszántságuk, illetve az a mediterrán vér folyik az ereikben, ami, ha csodaszámba menően képes átverekedni magát a hideg szívű német-holland tengelyen, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy jövőre olcsóbb lesz a benzin, kedvesebbek lesznek a BKV-ellenőrök, és a hekkszámlával sem húznak le senkit a Római parton. Maradjatok velünk!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása