Kezdjük a rossz hírrel? A Julien-vágás megvan? Ha igen, és még eszköz is van hozzá, akkor remek, rossz hír törölve. Ha megvan, de nincs spéci vágószerszám, akkor ez babra munka lesz, de ne legyen annyi dán támadás, amennyi idő alatt azért összekaszabolható a krumpli. Mert krumplit kell vágni, nagyjából gyufaszál méretűre. Aztán kisütni chipsnek, olaj, pár perc, papírtörlőre ha kész, és a munka döntő része ezzel meg is van.

Az előáztatott, ha úgy tetszik, rehidratált szárított halat is szálakra kell tépni, egy tíz percet főzni is lehet. Természetesen az előző fejezetben megismert szárított-sózott tőkehalról van szó, Miguel pedig elárulta, hogy a budaörsi halpiacon kell keresni. Ha megvan a hal és a krumplicsipsz, amit a szerencsés portugálok egyébként nem ám otthon vagdosnak, hanem a sarki közértben veszik előre csomagolva, mindenütt kapni, akkor egyszerűen egy rántottát kell csinálni. De azért a Bacalhau à Brás csöppet jobban hangzik.

Szóval hagyma a lábosba, olajon üvegesre pirítani, van, aki fokhagymát is tesz hozzá, mehet rá a hal, kicsit megszívhatja magát a zsíradékkal, majd a felvert tojás, sózva-borsozva. Épp csak addig maradjon a tűzön, amíg összekapja magát, célszerű egy vastag aljú lábosban készíteni, így után még akkor is fő egy kicsit, ha levettük. Lehet belekeverni a krumplicsipszet, aztán olivabogyót és petrezselymet, és kész is. Ez egy elég gyakori portugál kaja, a kávézókban, kis éttermekben egy egyszerű ebédként is sokfelé kínálják, de otthon is sokszor készítik. Ránézésre olyan, mint rántotta, lám-lám, a Costes séfje még ilyet is tud.

bras vágott.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forcaportugal2012.blog.hu/api/trackback/id/tr564585808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigris 2012.06.13. 19:20:34

'92-ben csóró turistaként jártam egy spanyol-portugál körúton. Vittük magunkkal Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című könyvét, de pénzünk csak arra volt, hogy Spanyolországban és Portugáliában is egyszer-egyszer üljünk be étterembe. A portugál étteremben egyetlen olyan étel volt az étlapon, ami benne volt a könyvben - a Bacalhau à Brás - ezért én azt kértem, mert le akartam csekkolni a könyv leírását.
A többiek tök jó halakat, kagylókat meg rákokat ettek, én meg rántottát radírgumi-darabokkal (az volt a tőkehal). Nem szerettem meg a portugál konyhát...

Rigris 2012.06.13. 19:21:42

Ja, és hajrá Dánia!

Rigris 2012.06.13. 19:39:48

Bentner bosszút áll a bacalhauért!

m.o.p. 2012.06.13. 20:11:14

Portugál válasz a parasztreggelire? Jól hangzik, ha szeretném a halat bele is vágnék, így marad a kolbász és főtt krumpli + agymenésként Creme fraiche és friss kapor.
Hajrá Portugália!