Három egyszerű, nem a fine dininghoz, hanem az hétköznapi portugál konyhához tartozó receptet is bemutatott szombaton a Gourmet Fesztiválon Miguel Vieira. A Costesnek és Magyarországnak az első Michelin-csillagot szerző szakács gondolt a forcaportugal olvasóira, kifejezetten olyan fogásokat választott, amelyek gyakori kísérői a meccsnézésének Portugáliában. (A meccsről Miguel azt gondolja, kemény lesz. Drukkoljon mindenki a portugáloknak, még ha valaki nem is igazi fan, mert hát ki szereti a németeket? Egyetértünk, aki enni szeret, annak nem kérdés, melyik oldalra kell ma állnia.)

Egyszerű és olcsó alapanyagok, liszt, tojás, olaj, hagyma, nagyjából ennyi kell mindenhez, munka se sok, és még csak különösebb tehetség vagy gyakorlat sem szükséges, de azért van egy elég rossz hír is. Mindhárom fogás alapja a szárított tőkehal. Szóval a mai németek elleni meccs előtt már kevéssé esélyes itthon felkészülni, de Miguel állítja - és ott volt a hal a kezében - hozzá lehet jutni Magyarországon is a náluk olcsó és alapvető bacalhau-hoz. Rendelni kell, hogy hol, arra egy oknyomozás után visszatérünk, egyszerre úgyis csak egy recept jön.

Ez pedig most a szárított tőkehalból készült tempura, aminek nincs portugál neve, viszont nehéz eldönteni, komolyan mondta-e Miguel, hogy ez bizony eredetileg a luzitánok, és nem a japánok találmánya. Ilyen formában mondjuk biztos.

Lisztet, apróra vágott hagymát, egy tojást, kevés olivaolajat annyi vízzel kell elkeverni, hogy egy kicsit folyós-nyúlos, lágy tésztaalapot kapjunk - nem tudok bővebben a mennyiségekről mit mondani, rá kell érezni. A szárított tőkehalat - ez szinte minden típusú felhasználásnál így van - előzőleg vízbe kell áztatni, hogy a só kiázzon, ez ízléstől is függően tartat akár két éjszakán át is, a vizet közben cserélni kell. A név nélküli portugál tempurához ezen túl viszont szálakra is kell bontani a halat, ezt érdemes egy törülközőbe csavarva, görgetve elkezdeni. A már apró halszálak ezután citromos tejben áznak három órát.

Ezután szépen el kell keverni a halat a tésztával, mehet bele jó bőven, ahogy kinézett, legalább a tésztamennyiség harmada volt a hal. És utána már nincs más hátra, mint kanállal kis falatokat csinálni belőle, és nem túl forró, de bő olajban - nehogy kívül már megégjen, de közben belül még nyers maradjon - szépen körbe sütni, ez már csak pár perc. Vamos!

 

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forcaportugal2012.blog.hu/api/trackback/id/tr284575619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2012.06.09. 20:14:03

Bolinho de bacalhau az étel neve és kevesebb köze van a tempurához mint a rántott gombának

svanu 2012.06.09. 20:35:41

@dummyname:
Gyanitom te is michelin csillagos étteremben vagy mesterszakács.
Ja nem, csak egy okoskodó gyökér vagy.

baliquez 2012.06.09. 21:38:19

Szóval áztassam másfél-két napig, eközben minimum hatszor jusson eszembe hogy a hűtőben ázik, aztán csesszek el vele egy vagy több textilpelust (törcsit inkább ne), majd még ezek után cincáljam és áztatgassam tejbe. Szerintem annyira nem parádés étel ez hogy ennyit szenvedjek vele, bár jó recept, de inkább belekeverek a tésztába egy doboz konzervkukoricát, azt még rendelni se kell, és olívaolaj helyett kikönnyítem egy löttyintésnyi sörrel.

Attilajukkaja 2012.06.09. 21:52:36

@svanu:
Attol, hogy teged zavar, meg igaza van!

@baliquez:
Ezt az tokehal aztatasos bulit a portugalok es a brazilok eleg gyakran csinaljak. Nekik ez mar meg sem kottyan! Ha tudnam, hol lehet ilyen sozott tokehalat kapni itthon, en is eljatszadoznek vele. Torulkozo vagy mas textilia hasznalata nem kotelezo. Nehogy ez tartson vissza a recepttol! :o)

baliquez 2012.06.09. 22:36:32

@Attilajukkaja: amúgy pont a minap néztem Tony Bourdain sorozatának azt a részét ami Lisszabonról szól és elég csoda dolgokat művelnek bacalaoval, egyszer tuti kipróbálok valamit.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.09. 23:09:20

@Attilajukkaja: ha lehetne itthon kapni, biztos érezném a szagát, annyira büdi :)

Attilajukkaja 2012.06.09. 23:29:23

@baliquez:
Valamit? :o))))
En meg nem probaltam vele semmit, de ettem, es nagyon izlett.

@csabsz13:
Gondolom, nem csak azert kell aztatni harom napig, mert sos es szaraz...;o)

Amugy en nekik drukkoltam ma este. :o/

Közbiztonság Szilárd 2012.06.10. 01:20:30

@svanu:
Te ellenben csak egy buta gyökér?

---------

@Attilajukkaja:
Csákó, Jukka! :-)

Egyébként ennyire szar meccset és ilyen falábú (falabo?) alakokat ritkán látni komoly tornán, mint ezek a lúzeritánok.

A néger gyerek belerúgja a kapusba, aztán áll, mint fasz a lagziban, a kapus jóval hamarabb ér oda a labdához, mint ő, pedig a kapusnak még fel is kellett kelnie fektéből.
De kb. két egymás utáni jó passzuk nem volt. A hollandok laposra verik őket.
(Meg a dánok is, ne feledjük, hogy a 2010-es VB (tudom, kisbetűvel kéne) selejtezőin oda-vissza megcsapták a sportugálokat. Lúzer banda, akiknek van egy Ronaldójuk, aki tényleg jó, csak labdát is alig adtak ma neki.)

Attilajukkaja 2012.06.10. 09:08:01

@Közbiztonság Szilárd:
Udvozletem!

"csak egy buta gyökér"
Minden eros csaladfanak szuksege van egy eros gyokerre!! ;o)

"falabo?", "lúzeritánok"
:o)))) Ez valami portugal-magyar sport tajszolas?
A meccs tenyleg nem volt tul izgi. Akkor mar a Hollandia-Dania erdekesebb volt. Igaz, szinvonalasnak azt sem neveznem! Na meg a nemetek sem eroltettek meg magukat a gyozelemert. Ugy latszik, meg be kell a csapatoknak melegiteniuk az igazi focihoz. Eddig ez a buli inkabb a palyan kivuli botranyokrol szolt, mint a meccsekrol!

ottomoll 2012.06.10. 14:55:20

Sokkal jobbak voltak a németek. A portugálok ölték a játékot, aztán amikor bekapták a gólt szaladtak az eredmény után. Nyálfejű C pidig nem sokra ment a biciklicseleivel:)))

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.11. 13:01:11

@Attilajukkaja:
Csak próbáltam idomulni a portugál nyelvhez meg az itt is ezerszer elsütött klisékhez.

(A falabo alak akár még létezhet is a portugálban, és a beszédhez lehet köze, és ez esetben tényleg kb. úgy ejtik, hogy falábú, csak rövid u-val a végén. :-)

Attilajukkaja 2012.06.11. 13:54:07

@dr. Közbiztonság Szilárd:
Azt hittem, mar idejet multa a dr. cim! :o))) Tutira nem meno! Ma mar azok is eltitkoljak, akiknek igazi van.

"A falabo alak akár még létezhet is a portugálban"
Valoban! Ezert is ertekeltem nagyra az innovacionak tuno szavadat. :o)
Es valoban koze lehetne a falar (beszelni) igehez,...es valoban igy ejtenek portugalul. :o) A szo tudtommal nem letezik (he-he), de azert nagyra becsulom az ismereteidet!!!
...Es tovabbra sem lattam az EB-n szinvonalas meccset, akarmilyen meretu betuvel is irjak eredetileg. En kezdem egyre kisebbel irni! :o/

krekmo 2012.06.13. 20:25:25

en nagyon gyakran csinalok portugal kajat es ez a recept egy kicsit tul van bonyolitva. A tokehal nem budi a vizben ha hutobe van...ha nincs akkor akkor igen csak budi:) es a hal szalakra szedesehez nem kell torulkozo....ha a hal forrasba levo vizbe van par percig akkor csak egy vagodeszka es mintha repat hamoznank....